Witamina D a rak płuca (wyniki badania)
Stosowanie witaminy D nie zmniejsza ryzyka zachorowania na raka płuca – to wniosek płynący z badania opublikowanego w „Annals of Oncology”.
Foto: pixabay.com
Opublikowane do tej pory badania sugerowały możliwość wpływu wysokiego stężenie witaminy D we krwi na zmniejszenie zachorowalności na raka płuca.
W badaniu w „Annals of Oncology” opublikowanym przeanalizowano próbki krwi 5313 chorych na raka płuca, średnio na 5 lat przed rozpoznaniem nowotworu, oraz 5313 z grupy kontrolnej.
Nie wykazano, aby wysokie stężenie witaminy D we krwi miało protekcyjny wpływ na zachorowalność na raka płuca niezależnie od płci, wieku chorych, liczby wypalonych papierosów czy typu histologicznego nowotworu.
Autorzy badania podkreślają, że jedyną skuteczną metodą ochrony przed rakiem płuca jest niepalenie papierosów.