Choroba nowotworowa a model odżywiania, samobójstwa i cukrzyca

Model odżywiania krajów rozwiniętych zwiększa ryzyko zachorowania na przewlekłą białaczkę limfocytową. Chorzy na nowotwór mają wyższe ryzyko popełnienia samobójstwa. Świeżo rozpoznana cukrzyca może być pierwszym objawem raka trzustki.

Foto: pixabay.com

Prezentujemy wyniki kilku ciekawych badań opublikowanych w ostatnim czasie z zakresu onkologii.

Nie od dziś wiadomo, że sposób odżywiania się jest jednym ze znanych modyfikowalnych czynników ryzyka rozwoju nowotworów.

Hiszpańscy badacze przyjrzeli się związkowi diety z ryzykiem zachorowania na przewlekłą białaczkę limfocytową (chronic lymphocytic leukemia, CLL) – najczęstszy, w krajach rozwiniętych, podtyp białaczki.

W zależności od dominujących produktów w diecie, badane osoby zostały przypisane do jednego z trzech modeli odżywiania się: zachodniego (produkty wysokotłuszczowe, przetworzone, słodycze, wysokokaloryczne napoje, sosy), zdrowego (produkty niskotłuszczowe, warzywa, owoce, soki, ziarna) i śródziemnomorskiego (ryby, warzywa, oliwki, oliwa, owoce, rośliny strączkowe).

Dieta zachodnia zwiększała ryzyko rozwoju przewlekłej białaczki limfocytowej o ponad 60 proc. Wyniki opublikowanego badania wskazują na potencjalną możliwość zmniejszenia ryzyka zachorowania na CLL poprzez modyfikację sposobu odżywiania się. Więcej na stronie internetowej www.haematologica.org (artykuł został opublikowany w języku angielskim).

Badanie zaprezentowane w Manchesterze na konferencji Public Health England Cancer Services „Data and Outcomes wykazało, że chorzy na nowotwór mają o 20 proc. wyższe ryzyko samobójstwa w porównaniu do populacji ogólnej. 2352 z przeanalizowanych blisko 5 mln chorych na nowotwory w Anglii popełniło samobójstwo w latach 1995-2015, co stanowiło 0,08 proc. wszystkich zgonów w tej grupie chorych.

Największe ryzyko popełnienia samobójstwa obserwowano w pierwszych 6 miesiącach od rozpoznania nowotworu. Dodatkowo zauważono, że chorzy na nowotwory o gorszym rokowaniu mają wyższe ryzyko samobójstwa. Autorzy badania podkreślają jak ważna jest objęcie opieką psychologiczną i psychiatryczną chorych na nowotwór od momentu jego rozpoznania. Więcej na stronie internetowej www.medscape.com.

Natomiast w badaniu opublikowanym w „Journal of the National Cancer Institute” przeanalizowano dane prawie 50 tys. Afroamerykanów i Latynosów zamieszkujących Stany Zjednoczone, pod kątem zachorowalności na cukrzycę i nowotwory. W ciągu kilkunastoletniej obserwacji 15833 z nich zachorowało na cukrzycę, a u 408 osób rozpoznano raka trzustki.

Wystąpienie cukrzycy wiązało się z ponad dwukrotnie wyższym ryzykiem zachorowania na raka trzustki, a wśród osób z rozpoznaną cukrzycą w ciągu trzech ostatnich lat, ryzyko to było czterokrotnie wyższe. Badacze podkreślają konieczność poszukiwania czynników, które pozwoliłyby wśród osób ze świeżo rozpoznaną cukrzycą wytypować osoby najbardziej narażone na zachorowanie na raka trzustki, celem objęcia ich odpowiednimi badaniami przesiewowymi. Więcej na stronie internetowej academic.oup.com.

Więcej na temat diabetologii tutaj.

Powiązane aktualności

Skomentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.