Kiedy jeść kolację? Godzina ma znaczenie

Pora spożycia ostatniego posiłku i zaśnięcia mają związek z ryzykiem zachorowania na niektóre nowotwory.

Foto: pixabay.com

Wcześniejsze badania wykazywały zwiększone ryzyko zachorowania na raka piersi i raka gruczołu krokowego u osób pracujących w trybie zmianowym.

Natomiast w badaniu opublikowanym w czasopiśmie „International Journal of Cancer” przeanalizowano wpływ godziny spożywania ostatniego posiłku oraz udawania się do snu na ryzyko zachorowania na te nowotwory.

Od 1205 chorych na raka piersi i 621 chorych na raka gruczołu krokowego zebrano informacje dotyczące godziny spożywania wieczornego posiłku oraz udawania się do snu.

Z badania wykluczono osoby pracujące w trybie zmianowym. Wykazano, że osoby udające się do snu od razu po wieczornym posiłku mają o 20 proc. wyższe ryzyko zachorowania na raka piersi i raka gruczołu krokowego niż ci, którzy kładli się spać ponad dwie godziny po posiłku.

Dodatkowo zauważono, że u osób spożywających wieczorny posiłek przed godziną 21.00 ryzyko zachorowania było mniejsze o 16 proc. na raka piersi i o 26 proc. na raka gruczołu krokowego w porównaniu do osób jedzących po godzinie 22.00.

Powiązane aktualności

Skomentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.