Słodzone napoje – modyfikowalny czynnik ryzyka rozwoju nowotworów

Słodkie napoje sprzyjają otyłości, która z kolei zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwory.

Foto: pixabay.com

Francuscy badacze sprawdzili, czy istnieje bezpośredni związek pomiędzy spożyciem słodzonych napojów a ryzykiem rozwoju nowotworów.

Analizie poddano dane ponad 100 tys. osób, które przynajmniej dwukrotnie wypełniły online ankietę dotyczącą dobowego spożycia 3300 produktów. Uwagę skupiono głównie na napojach słodzonych cukrem, słodzikiem oraz 100% sokach owocowych.

Średni czas obserwacji wyniósł 5 lat.

Odnotowano 2193 zachorowania na nowotwory, w tym 693 na raka piersi, 291 na raka gruczołu krokowego i 166 na raka jelita grubego. Według badaczy zwiększenie spożycia napojów słodzonych cukrem o 100 ml/dobę powoduje 18% wzrost ryzyka zachorowania na nowotwór (dla raka piersi nawet 22%).

Spożywanie 100% soków owocowych również zwiększało ryzyko rozwoju nowotworów. Podobnego związku nie wykazano dla napojów słodzonych słodzikiem. Według autorów dane te należy jednak traktować ostrożnie z powodu ogólnie małej ilości deklarowanego spożycia słodzonych napojów.

Źródło: www.bmj.com

Powiązane aktualności

Skomentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.