Gastrolodzy tłumaczą niepokojący trend wśród osób młodych

Podczas tegorocznego światowego kongresu World Conference on Gastrointestinal Cancers 2019 (WCGC) odbyła się dyskusja nt. zwiększonej zachorowalności na nowotwory przewodu pokarmowego u osób poniżej 50. r.ż.

Foto: pixabay.com

Trend ten odnotowano w ostatnich latach w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie, krajach Europy Zachodniej, Australii i Nowej Zelandii.

Dotychczas w onkologii wystąpienie nowotworu przed 50. r.ż. uznawano za oznakę wrodzonej predyspozycji (udziału czynników genetycznych). Wyniki badania 450 chorych na raka jelita grubego rozpoznanego przed szóstą dekadą życia zdają się przeczyć tym założeniom.

Jedynie u 16% znaleziono predysponujący czynnik genetyczny (np. zespół Lyncha). Wśród środowiskowych czynników ryzyka rozwoju raka jelita grubego w młodym wieku wymieniono otyłość, stosowanie antybiotyków (zaburzających florę jelitową) oraz zmiany w genomie (materiale genetycznym) nowotworów.

Źródło: www.medscape.com

Powiązane aktualności

Skomentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.