Alkohol to procenty, ale też kalorie
Wyroby alkoholowe – szczególnie wysokoprocentowe lub spożywane w dużych ilościach – to istotne źródło energii. Kieliszek półwytrawnego cydru o pojemności 100 ml zawiera około 35 kalorii, a półlitrowa szklanka piwa dostarcza 200 kalorii.
Foto: pixabay.com
Przyjmuje się, że dorosły mężczyzna powinien zapewnić organizmowi wraz z pożywieniem dziennie mniej więcej 2500 kalorii, a dorosła kobieta – ok. 2000 kalorii.
Warto zwrócić uwagę na fakt, że większość producentów alkoholi – w odróżnieniu od pozostałych wytwórców żywności – nie ma obowiązku informowania na etykietach o ich wartości energetycznej. A przecież rośnie liczba osób, nie tylko kobiet, ale i mężczyzn, które są coraz bardziej wyczulone na kwestię zrównoważonego dostarczania energii do organizmu.
Badaniami na temat kaloryczności wyrobów alkoholowych zajmuje się dr Sylwia Bonin z Katedry Biotechnologii, Mikrobiologii i Oceny Żywności SGGW. „Zarówno w Polsce, jak i w Parlamencie Europejskim trwają dyskusje na temat znakowania produktów alkoholowych” – powiedziała dr Bonin. Na niektórych piwach informacja o ich kaloryczności jest już podana. Średnio 100 ml piwa to około 40 kcal.
Jednak zdecydowana większość etykiet wyrobów alkoholowych takiej informacji nie prezentuje. Według dr Bonin, nawet nie mając podanych danych na etykiecie, można wyliczyć kaloryczność napoju samodzielnie, a najłatwiej jest to zrobić w przypadku wódek. „Każdy 1% alkoholu w napoju oznacza, że spożywamy kolejne 5,5 kalorii w 100 ml. Stąd „setka” 40-procentowej wódki to 5,5 kalorii pomnożone przez 40, czyli 220 kcal” – wyjaśnia naukowiec z SGGW.
Z innymi niż wódka wyrobami alkoholowymi jest nieco inaczej, ponieważ w tym przypadku kalorie biorą się również z zawartego w nich cukru. Zawartość ta bardzo różni się w zależności od rodzajów alkoholu. Dlatego osoby szczególnie dbające o linię powinny wybierać wyroby alkoholowe o mniejszej zawartości cukru, czyli np. półwytrawne, lub w ogóle go nie zawierające, albo zawierające bardzo mało, czyli wytrawne.
„Jeżeli natomiast mamy do wyboru alkohole wytrawne, to zwróćmy uwagę na zawartość w nich alkoholu. Jeżeli kupimy produkt o wyższej zawartości alkoholu, to będzie on nieco bardziej kaloryczny niż ten o niższej zawartości” – powiedziała dr Bonin. Jej zdaniem, najmniej kalorycznym wyrobem alkoholowym jest cydr – napój z dojrzałych jabłek, w którym zawartość alkoholu wynosi z reguły 5%.
„Dzięki mniejszej zawartości alkoholu cydry mają mniej kalorii niż np. wina gronowe. Cydry pod względem kaloryczności mogą być porównywalne do piwa, ale pamiętajmy, że zwykle piwa spożywamy jednorazowo w większej ilości. Cydry konsumujemy najczęściej z kieliszków, więc objętość jest mniejsza” – mówi dr Bonin. Jak wyjaśnia, w tej samej ilości wina prosecco i wytrawnego cydru o zawartości alkoholu 4,4% kalorii jest mniej w tym drugim trunku – właśnie ze względu na zawartość alkoholu w produkcie.
Źródło: PAP