Bakterie obniżające odporność w jamie ustnej
Naukowcy z USA odkryli, że białka wytwarzane przez komórki nabłonka jamy ustnej chronią ludzi przed wirusami przedostającymi się do organizmu przez usta, w tym SARS-CoV-2, ale niektóre bakterie mogą hamować ich aktywność, zwiększając podatność na infekcje.
Badanie było prowadzone przez dwóch naukowców z University of Louisville School of Dentistry, dr. Richarda J. Lamonta oraz dr Juhi Bagaitkar. – W szczególności zidentyfikowaliśmy Porphyromonas gingivalis, patogen przyzębia i główny manipulator odpowiedzi immunologicznych gospodarza, jako zdolny do całkowitego wyłączenia odpowiedzi interferonu.
– Odkryliśmy, że myszy i ludzie z zapaleniem przyzębia, przewlekle zakażeni P. gingivalis, mają wewnętrznie obniżoną zdolność do wytwarzania interferonów i aktywacji genów stymulowanych przez interferon w odpowiedzi na bodźce patogenne wirusa – poinformowała dr Bagaitkar. Badanie „Microbiome-mediated incapacitation of interferon lambda production in the oral mucosa” zostało opublikowane w grudniu 2021 r. w „Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America”.
Źródło: dental-tribune.com