Co wynika z najnowszych wytycznych dietetycznych dla Amerykanów?
US Department of Agriculture (USDA) oraz Department of Health and Human Services (HHS) opublikowały nowe wytyczne dietetyczne na lata 2020-2025.
Foto: pixabay.com
Podkreślono rolę zdrowej diety na każdym etapie życia.
Po raz pierwszy przedstawiono w nich wskazówki żywienia niemowląt i małych dzieci, a także porady dla kobiet w ciąży i karmiących piersią.
Nowe wytyczne określają również dzienne limity spożycia cukrów dodanych, sodu, tłuszczów nasyconych i alkoholu. Zalecany limit spożycia tłuszczów nasyconych wyniósł 10 proc. kalorii dziennie, a spożycia sodu: 2.300 mg.
Według stworzonego dokumentu cukry dodane nie powinny przekraczać 10 proc. kalorii dziennie, a do 2. roku życia powinno się ich unikać całkowicie. W wytycznych podkreślono także rolę spożycia warzyw, owoców, ziaren, nabiału, białka i olejów.
Wytyczne są do pobrania na stronie: www.dietaryguidelines.gov.