Ile kalorii mają potrawy na świątecznym stole?
W kontekście świątecznych przygotowań – zwłaszcza tych kulinarnych – pojawia się pytanie, czy jest jakaś wigilijna potrawa, bez której Polacy nie wyobrażają sobie Świąt Bożego Narodzenia. Niektórzy zastanawiają się też ile kalorii mają świąteczne potrawy.
Foto: imageworld.pl
CBOS zapytał respondentów o preferencje dotyczące wigilijnych potraw notując ich spontaniczne odpowiedzi. Wśród najczęściej wymienianych potraw pojawiały się przede wszystkim ryby – w różnej postaci (49 proc. wskazań), w tym 29 proc. respondentów jako ulubioną potrawę wigilijną wymieniło karpia.
Niemal co czwarty dorosły Polak stwierdził, że nie wyobraża sobie świąt bez barszczu (23 proc.), a ponad jedna piąta (22 proc.) mówiąc o ulubionej potrawie wigilijnej wskazała na pierogi. Zasiadając do świątecznego stołu warto wiedzieć, które potrawy można jeść bez wyrzutów sumienia, a które lepiej kosztować w małych ilościach.
Kaloryczność popularnych świątecznych potraw (kcal w 100 g):
- Kutia – 420,
- Śledź w oleju – 417,
- Kluski z makiem – 317,
- Pierogi z kapustą i grzybami – 300,
- Śledź w śmietanie – 296,
- Karp smażony – 160,
- Ryba po grecku – 129
- Kapusta z grochem – 117,
- Karp duszony – 90,
- Barszcz wigilijny – 68,
- Zupa grzybowa – 62,
- Kompot z suszu – 13.
Źródło: www.kurier.pap.pl