Jak chronić siebie i najbliższych przed udarem
10 maja obchodzimy Europejski Dzień Profilaktyki Udarowej. Warto przy tej okazji przypomnieć na co zwrócić uwagę w codziennych czynnościach, aby zadbać o swoje zdrowie i naszych najbliższych będących w grupie ryzyka.
Kto jest w grupie ryzyka?
Udar mózgu zazwyczaj dotyka osoby starsze. Ryzyko udaru zwiększa się znacznie po przekroczeniu 55. roku życia. Im człowiek starszy tym niestety ryzyko jest coraz większe. W grupie ryzyka są również osoby:
- z predyspozycją genetyczną, gdzie był już przypadek udarowy
- z nadwagą lub otyłością, co wynika najczęściej z nieprawidłowego żywienia i braku ruchu,
- z nadciśnieniem tętniczym,
- osoby chorujące na serce, tj. migotanie przedsionków lub mające wady zastawek serca,
- osoby chorujące na cukrzycę,
- osoby palące tytoń.
– Jeśli w naszej rodzinie występowały przypadki udaru powinniśmy szczególnie zwrócić uwagę na monitorowanie ciśnienia krwi. Częste podwyższone ciśnienie tętnicze jest sygnałem, że musimy zadbać o swój układ krwionośny i zastosować profilaktykę udarową. Zmiana diety, rzucenie palenia, odstawienie alkoholu, a przede wszystkim zwiększona aktywność fizyczna to obowiązkowe czynniki, które nie tylko zmniejszą ryzyko udaru, ale korzystnie wpłyną na jakość naszego życia i minimalizację ryzyka innych chorób np. cukrzycy typu 2 czy chorób serca – podkreśla dr n med. Mirosław Wróbel.
Podstawowe zasady profilaktyki udarowej:
- Badaj regularnie ciśnienie sobie i bliskim. Prawidłowe ciśnienie skurczowe, tak zwane górne, powinno wynosić maksymalnie 140 mmHg, a rozkurczowe, dolne, 90 mmHg. Nadciśnienie, które degraduje nasz układ krążenia można stwierdzić, gdy co najmniej dwa razy zaobserwujemy przekroczenie granicy 140/90. Gdy nasze pomiary stale nie mieszczą się w obrębie dopuszczalnej normy powinniśmy zastanowić się nad zmianą trybu życia i skonsultować wyniki ciśnienia z lekarzem.
- Uzupełnij dietę o witaminę B i czekoladę. Witamina B niweluje szkodliwe aminokwasy odpowiedzialne za zwiększenie ryzyka udarowego. Czekolada również ma pozytywny wpływ na zdrowie i jej jedzenie można rozgrzeszyć pod warunkiem, że jest spożywana w małych ilościach. Jedna kostka bogatej w polifenole ciemnej czekolady dziennie może znacząco obniżyć ciśnienie oraz ryzyko udaru.
- Eliminuj stres poprzez ruch. Stres jest jednym z głównych czynników przyczyniających się do powstawania nadciśnienia a zatem i udarów. Wypróbuj pilates czy nordic walking – pozwalają one zapanować nad stresem i obniżają ciśnienie i ogromnie zmniejsza ryzyko udaru.
- Utrzymaj prawidłową masę ciała. Sprawdź swój wskaźnik BMI względem wagi i wzrostu i staraj się go utrzymać na prawidłowym poziomie. Jeśli potrzebujesz skonsultuj zmiany w diecie z dietetykiem i ćwicz minimum 30 minut dziennie. To niezastąpiony klucz do sukcesu, aby utrzymać swe zdrowie i zmniejszyć ryzyko wszelkich schorzeń, w tym także udarowych.
– Osoby w grupie ryzyka udarowego powinny zwrócić uwagę na dietę i ruch wspomagający układ krążenia. Zmniejszone spożycie czerwonego mięsa oraz tłuszczów zwierzęcych znacznie wpływa na krzepliwość krwi i kondycję naczyń krwionośnych, które są tak ważne w przeciwdziałaniu chorobom naczyniowo-mózgowym. Na dobre ukrwienie mózgu i całego organizmu korzystnie wpływa częste uprawianie sportu i rezygnacja z siedzącego trybu życia – zaznacza dr Mirosław Wróbel.