Jak kawa i herbata wpływają na ryzyko nowotworów
Kawa i herbata są powszechnie spożywane na całym świecie. Mimo to nie za bardzo wiadomo, jaki jest ich wpływ na ryzyko rozwoju nowotworów. Niektórzy naukowcy chcą wypełnić tę lukę.

W czasopiśmie „Cancer” opublikowano badanie, w którym sprawdzono, czy spożywanie kawy i herbaty wpływa na ryzyko rozwoju nowotworów rejonu głowy i szyi. W metaanalizie uwzględniono 14 badań, w których wzięło udział ponad 9,5 tysiąca osób chorych na nowotwory rejonu głowy i szyi oraz ponad 15 tysięcy zdrowych osób.
Zauważono, że:
- regularne spożywanie ponad 4 filiżanek kawy dziennie zmniejsza ryzyko nowotworów rejonu głowy i szyi o 17 proc., w tym o 30 proc. raka jamy ustnej i o 22 proc. ustnej części gardła,
- picie herbaty zmniejszało ryzyko raka dolnej części gardła o 29 proc.,
- jedna filiżanka herbaty dziennie zmniejszała ryzyko nowatorów rejonu głowy i szyi o 9 proc.,
- spożywanie więcej niż jednej filiżanki herbaty dziennie zwiększało ryzyko raka krtani o 38 proc.
Autorzy pracy podkreślają, że w związku z powszechnym spożywaniem kawy i herbaty potrzebne są dalsze badania na ten temat.